Ένα όνομα τόσο γνωστό, όσο το είδωλό του. Μύθος για τους απανταχού μποέμ της δεκαετίας του ’60. Μια γυναίκα γνωστή για τα πάθη της, τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες, τους θυελλώδεις έρωτες της, που αναδείχθηκε σε it girl της Γαλλίας και όχι μόνο, την εποχή της Brigitte Bardot και όλων εκείνων των γυναικείων ειδώλων μιας αξέχαστης κινηματογραφικής περιόδου. Δεν είναι ,άλλωστε, τυχαίο πως υπήρξε η μούσα του μεγάλου Serge Gainsbourg, άνδρα με τον οποίο έζησε και έναν ταραχώδη έρωτα-μύθο για όλους όσους τους λάτρεψαν. Αυτή η μικρή Αγγλίδα με την Γαλλική προφορά ,κατάφερε στα 18 της χρόνια να εγκαταλείψει τη γενέτειρα της για τις ομορφιές και την φινέτσα της παριζιάνικης πρωτεύουσας και να πρωταγωνιστήσει για πρώτη φορά μαζί με τον Gainsbourg, τον εθνικό μύθο της Γαλλίας στο “Slogan”. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή͘ η αρχή μιας πραγματικά βγαλμένης από κινηματογραφική αίθουσα ταραχώδους ερωτικής ιστορίας.

 

 

studded-hearts-icon-muse-jane-birkin-70s-15

jane-birkin

 

Αυτός , ένας αληθινός μπον βιβέρ ,γύρω στα 40, ήταν ένας σαγηνευτικά “κακός” άνδρας, όπως η σκληρότητα που έκρυβαν τα ερωτικά του τραγούδια. Εκείνη, μικρή και εύθραυστη, συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της αγγλικής ομορφιάς και αθωότητας, με την γαλλική φινέτσα .Όλα αυτά αρκούσαν για να γίνει ο έρωτας τους σημείο αναφοράς για όλους τους απανταχού ρομαντικούς των 60’s.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό για το οποίο όλοι γνωρίζουν την Birkin. Μια γυναίκα με καλλιτεχνική ευαισθησία ,φιλοζωικές ανησυχίες ,απαράμιλλο στυλ, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που την αντιπροσωπεύουν. Ακόμη και σήμερα, στα 68, αποτελεί πρότυπο για όλους τους νέο-μποέμ φασιονιστας, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, δείχνοντας στους νεότερους πως η fashion κουλτούρα είναι έμφυτη.

sergeandjane21

 

Άξιο αναφοράς,το γεγονός πως στα 80’s, ο οίκος μονοφασικού Hermes δημιούργησε για αυτήν την τσάντα μύθο,στην οποία έδωσε το μικρό της όνομα για να τιμήσει το αιώνιο μποέμ it girl. Όντας γνωστή για την φιλοζωική της δράση ήταν αυτή η ίδια που ζήτησε μετά από τόσα χρόνια δόξας από τον διάσημο οικο να αφαιρέσει το όνομα της από το διάσημο δημιούργημα του,ύστερα από δημοσιεύματα μη φιλικού προς τα ζώα τρόπου παραγωγής.
Το να είσαι γυναίκα είναι κάτι μοναδικό. Το να ξέρεις να ζεις την κάθε στιγμή είναι το σημαντικό. Και για την Jane Birkin αυτό έγινε τρόπος ζωής. Άλλωστε όπως η ίδια έχει πει “Το να ζεις την κάθε στιγμή σαν περιπέτεια είναι αυτό που δίνει νόημα στο κάθε λεπτό σου.” Και αυτή το έζησε.